Bij decreet van 8 december 2017 houdende wijziging van diverse bepalingen inzake ruimtelijke ordening, milieu en omgeving (BS 20 december 2017) werd eindelijk de lang aangekondigde Codextrein definitief. De regeling zal in werking treden vanaf 1 januari 2018. Dit decreet bevat verschillende aanpassingen waarvan de belangrijkste hieronder kort overlopen worden. Er wordt hieromtrent ook nog een specifieke opleiding georganiseerd om u zo volledig mogelijk te informeren over de nieuwe en aangepaste wetgeving.
- Er worden zogenaamde Ruimtelijke beleidsplannen ingevoerd die in de plaats komen van ruimtelijke structuurplannen en dit op zowel gewestelijk, provinciaal als gemeentelijk niveau. Een ruimtelijk beleidsplan bestaat uit een strategische visie en beleidskaders die samen de gewenste ruimtelijke ontwikkeling moeten weergeven. Geen enkel onderdeel van de beleidsplannen zal verordenende kracht hebben.
- Er komen tal van wijzigingen waardoor het ruimtelijke rendement omhoog moet, o.a. door in een regeling te voorzien voor verouderde verordende voorschriften (stedenbouwkundige voorschriften of verkavelingsvoorschriften). Zo is er een vereenvoudigde procedure voor het herzien (men spreekt nu van een bijstelling) van verkavelingsvergunningen zowel op initiatief van de eigenaars van een kavel (de voorafgaandelijke kennisgeving vervalt immers) als op initiatief van de gemeente. Zowel verkavelingsvoorschriften als voorschriften van een BPA, die ouder zijn dan 15 jaar op het ogenblik van het indienen van een aanvraag en die geen betrekking hebben op openbare wegenis of openbaar groen, vormen niet langer een verplichte weigeringsgrond voor de beoordeling van aanvragen. En voor de gemeente zal het gemakkelijker worden om inrichtingsvoorschriften van BPA’s, APA’s en gemeentelijke RUP’s aan te passen.
- Er geldt een nieuwe definitie voor de verkavelingsvergunningsplicht waarbij er thans sprake is van een verkaveling indien een grond vrijwillig wordt verdeeld in twee of meer onbebouwde kavels. Het afsplitsen van een stuk van uw perceel voor één onbebouwde kavel valt niet langer onder de verkavelingsvergunningsplicht maar er moet toch nog steeds voldoende zekerheid geboden kunnen worden desgevallend via een stedenbouwkundig attest of de verkoop onder voorwaarden.
- Het AS-Builtattest wordt uiteindelijk toch ingevoerd maar wordt afgeleverd door de architect.
- Er wordt een Waterkaart ingevoerd. Dit is een kaart die zal opgemaakt worden door de Vlaamse Regering en die de watergevoelig openruimtegebied bevat. De percelen die op deze kaart aangeduid worden komen niet meer in aanmerking voor bebouwing (verkavelingen en principiële akkoorden vervallen van rechtswege!) maar moeten hun potentie als waterbergend vermogen ten volle kunnen spelen. Het betreft dan ook een juridische verandering van de signaalgebieden waarbij er ook voorzien wordt in een specifiek vergoedingssysteem gebaseerd op de planschaderegeling.
- Er is een regeling voorzien waarbij sommige tuincentra in aanmerking kunnen komen voor het planologisch attest.
- Er is een specifieke regeling voorzien omtrent de toetsing van aanvragen in landschappelijk waardevol agrarisch gebied en het voorzien van stallingen voor weidedieren.
- De beroepsmogelijkheden tijdens het omgevingsvergunningstraject worden ingeperkt. Zo kan men in principe enkel nog in beroep gaan (bij de gewone procedure) indien men tijdens het openbaar onderzoek een 'gemotiveerd' bezwaar indient.
Voor uitgebreide info kan u ook terecht op de website van Ruimte Vlaanderen : https://www.ruimtelijkeordening.be/Codextreintool
Bron: Advocaat Joris Geens